LEEMSTUC

De meest natuurlijke afwerking

meesterlijk in leem en kalk

Portfolio

Leemstuc is bio-based, Ecologisch en heel duurzaam

Ben jij de persoon die graag een optimaal binnenklimaat wil in zijn woning met leemstuc?. Natuurlijk wil je een huis afgewerkt met een 100% natuurlijk materiaal, En een woning waar je je thuis voelt

Dan is leem iets voor jou.

Een verzameling grondstoffen die bestaat uit zand, silt en klei. In de volksmond wordt met leem vaak materiaal fijner dan zand bedoeld. Leem kan zowel door de wind, door rivieren als door ijs worden afgezet. Bovendien is Leemstuc in ruimtes binnen zeer geschikt: vrij sterk, niet brandbaar, damp doorlatend, antistatisch, schimmelwerend, En natuurlijk supermooi !…

Klei is de bindende factor, De stevigheid ontstaat door droging met warme lucht en luchtcirculatie, er komen geen chemische droogmiddelen aan te pas.

Uiteraard voeren we de leemstuc werkzaamheden in goed overleg uit.

Al bijna 15 jaar jaar verwerken wij met veel liefde dit stijlvol materiaal. En kunnen je inmiddels alles vertellen over leem en toepassingen. Meer dan 250 projecten hebben we al uit mogen voeren met leem, van kleine wanden in huis tot complete kantoren en woningen, yoga studio´s, kerken en stilte ruimtes in ziekenhuizen.

Je woning verbeteren met leemstuc?

Ten eerste, als je kiest voor leemstuc omdat het je klimaat in je woning moet verbeteren, dan is basisleem geschikt. Basisleem kan je als leembuffer of raap laag dik aanbrengen in je woning, hiermee bereik je een betere vochtbalans. Je kan ook basisleem als afwerklaag opzetten, Of je kan er ook later een leemverf of leemfinish overheen zetten.

Leem kan je het beste verdelen in 4 categorieën:

  • Kleurleem
  • Basisleem
  • Bouwleem
  • Stampleem

Basisleem heb je nodig om een beter binnenklimaat te krijgen. Wij zetten een basisleem laag op in 1,2 centimeter, Basisleem is er tegenwoordig in vier kleuren; bruin, terra, oker tint en wit. Eventueel met stro, Dit dient dan als bewapening in de leemlaag om er meer dikkere lagen mee op te kunnen zetten of een ondergrond uit te vlakken. Natuurlijk kan het gepleisterd worden met leemfinish of geschuurd worden.

De nieuwe witte basisleem is ook erg mooi als afwerklaag, Lees via deze link meer over de witte basisleem

Bovendien is afwerkleem of ook wel kleurleem genoemd een dunnere leem die meestal over de basisleem gaat, je kan het ook over bestaand stucwerk zoals gips, of spachtelputz zetten. Kleurleem komt in veel aardse tonen die onderling ook nog eens te mengen zijn, De modernere leemfinish is afhankelijk van het merk cellulose of zetmeel gebonden, en benaderd hierdoor de hardheid van gips. Je kan bij ons een kleurkaart aanvragen van leemfinish kleuren of op afspraak kleurleem en andere leemafwerkingen komen bekijken in de Studio in Deventer

Weet je hoe het voelt om lekker met je blote voeten door het zand te lopen? Over het strand of door een weiland. Je maakt letterlijk verbinding met de aarde. Deze vergelijking kan je ook maken als je je woning met leem (aarde) afwerkt.

 

Leemstuc

een oeroud materiaal voor moderne toepassingen

Leem in huis geeft meteen een behaaglijk gevoel

VRAAG OFFERTE

Ecowonen is specialist in het aanbrengen van leemstuc producten.

Leem is een ideaal bouw en pleistermateriaal en onder andere inzetbaar voor bouw constructieve elementen zoals stampleem, leem stenen en leem terrazzo In afwerkingsvorm zoals leemverf en leem stucco, er is zelfs een beton look te maken in leem stucco

Bij ons kan je eventueel een onderhoud contract afsluiten om het leemwerk in goede conditie te houden, Let op! reparaties kunnen zichtbaar blijven.

Waar moet je rekening mee houden als je leemstuc gaat toepassen?

Nieuwbouw heeft de vervelende eigenschap veel vocht met zich mee te dragen dat uit de woning wil, de woning moet als het ware nog “zetten” op de fundering en drogen, Scheuren in stucwerk ontstaan doordat er beweging in de ondergrond (fundering) zit die u natuurlijk niet met het blote oog kunt zien omdat deze onder de grond zit. Wij proberen de zwakste gedeeltes van een woning die deze beweging niet aan kunnen te versterken met wapeningsgaas. Dit hoeft niet perse de hoeken te zijn maar kan overal.  Ook een stookprotocol van vloerverwarming kan bijdragen aan scheurvorming, de hoge temperatuur van +/- 45c  heeft invloed op de gelijkmatige droging van de leemafwerking lees ook: nieuwbouw woningen

Bouwfysieke eigenschappen van leemstuc

Er is nog een reden om leem te gebruiken, Het heeft namelijk een regulerend vermogen. Bij vochtig weer nemen de wanden vocht op, en bij droog weer komt dit vocht weer vrij. Naast een stabiele vochthuishouding zorgt het voor een stabiel klimaat. Leem is anti-statisch en de langs strijkende lucht wordt met negatieve ionen geladen, aangezien elektrische apparaten positieve ionen in de lucht brengen is deze eigenschap zeer belangrijk, hoe dikker de massa leem, hoe groter het regulerende effect is. Dit is behalve uitermate prettig, ook heel erg gezond omdat bijvoorbeeld huismijt en schimmel gedijen bij een vochtig klimaat.

Gezonder leven met leemstuc

Hoofdpijn, misselijkheid, oog en oor irritatie en huiduitslag, maar ook aanvallen van benauwdheid en andere klachten kunnen symtomen zijn die samenhangen met de blootstelling van irriterende chemische stoffen die zijn verwerkt in bouwmaterialen (sick building syndrome). Bij leem is dit uitgesloten omdat het een 100% volledig natuurlijk product is, Je kan een uitgebreid onderzoek lezen via deze link

Akoestische demping met leem

Naast een stabiele vochthuishouding en een aangenaam klimaat draagt leem bij aan een betere akoestiek. Leem stuc dempt het geluid in geringe mate Dit is een bijzonder fijne eigenschap in hoge, open ruimtes en in veel nieuwbouw. Daar is door betonnen vloeren, plafonds en wanden in combinatie met veel glas de akoestiek vaak slecht. Leemstuc kan een bijdrage leveren aan het verbeteren daarvan. De isolerende eigenschappen van leem zijn nihil, en eigenlijk alleen interessant in combinatie met bijvoorbeeld houtvezelplaat, of kalkhennep blokken

Bovendien kan leem in natte ruimtes kan veel vocht opnemen en dus condensatie tegengaan, maar leemstuc kan niet tegen direct en langdurig contact met water. Het is dus geen geschikte afwerking voor douchewanden en andere plekken waar de wanden direct in aanraking komen met water. Daarvoor is tadelakt of een andere waterdichte kalkpleister geschikt.

Andere wanden in de badkamer kunnen wel worden afgewerkt met leem. De geur van natte leem na een douchebeurt is een echte wellness-belevenis. Je gaat je woning echt heel anders ervaren met lemen muren en plafonds, dus waar wacht je nog op.

Wat is Kalkverf?

Kalkverf is een 100% natuurlijke minerale verf op basis van kalk en water, daarnaast geeft het een prachtig mat effect.

Waarom Kalkverf?

Het is vocht en schimmelwerend door zijn ademende werking. Vocht in de muren kan door gebruik van kalkverf gemakkelijk weg.

Technische overwegingen

Als kalkverf eenmaal wordt toegepast, is de wand niet meer zo gemakkelijk over te schilderen met gewone verf. Foutjes zijn niet zomaar aan te pakken.

Voorbereiding met kalk

belangrijk voor het eindreultaat

Kies je ondergrond

Niet alle ondergronden zijn geschikt

Verwerking

Kalk “verbrandt” en heeft een juiste en onderling afgestemde vochtigheid nodig

Resultaat

Authentiek, rustiek en uniek

Interesse?

Start je leemstuc project met ons

Werken met Leemstuc in je woning valt nog steeds binnen het 9% BTW tarief voor woningen particulier bewoond en ouder dan 2 jaar.

Meer informatie nodig? Of heb je interesse in een offerte mail dan naar:

info@ecowonen.net

Bel direct

 

Over Kleuren

Kleurkeuze van de Leemstuc

De kleur van de kalkverf wordt mede bepaald door de zuiging van de ondergrond, sterk zuigende ondergronden zullen donkerder kleuren, en zorgen zo voor de typische kleurnuances in deze minerale verf.

Hierdoor is de kleurkaart steeds indicatief. Op niet homogene ondergronden kan eerst een water-gedragen primer worden aangebracht om de zuiging uniform te maken, De intensiteit van het mengen geeft eveneens een kleurverschil.

Intenser mengen geeft donkere kleuren, langer verwerken zorgt hierdoor ook voor donkerdere kleuren en nuances.

Wij maken altijd eerst een kleurstaal en zetten het liefst op de te schilderen ondergrond een sample zodat we uw duidelijk kunnen maken dat minerale verf eigen kleurnuances geeft die niet te be-invloeden zijn.

Let op: De kleur van de staal kan wat anders overkomen dan op de muur. Dat heeft te maken met de de mineralen in de verf, de ondergrond en de zuiging van de muur. De kleurnuances zitten in de verf zelf, de verftechniek zorgt voor een streperig of wolkerig effect. Kalkverf komt op de juiste kleur na de 2e laag

Bestel Sample

Leemstuc op de muur

Een milieuvriendelijke en duurzame methode die je muren bovendien dampopen houdt. Dat laatste is heel belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.

contact

Waarom Leemstuc

  • Schimmelwerend
  • Een hoge opbrengst
  • Duurzaam en ecologisch
  • Authentieke matte uitstraling

Veelgestelde Vragen

een verf waarvan het bindmiddel uit gebluste kalk bestaat. Daarnaast bevat kalkverf nog minerale vulstoffen zoals steenmeel en bij gekleurde kalkverf pigmenten.

Kalkverf is een natuurlijk materiaal dat geen schadelijke stoffen bevat. Kalkverf is een 100% natuurlijke minerale verf op basis van kalk en water,

ze is niet afwasbaar, maar legt wél een stevige, mooie laag op je pleisterwerk. Door het actieve vochttransport draagt zowel kalkcaseïneverf als kalkpastaverf bij tot het uitdrogen van een muur of pleisterlaag

Deze unieke verf kenmerkt zich door de zeer sterke en slijtvaste eigenschappen. Die maken dan ook dat kalkverf op diverse ondergronden is toe te passen. Alle houtwerk binnen, met name houten vloeren, plinten en trappen. Maar ook meubels, kozijnen en deuren.

Kalkverf kan doorgaans alleen met kalkverf overschilderd worden. Ditzelfde geldt voor bepaalde kalk spachtel of mortel.

Kleurleem of leemfinish

Leemfinish, ook wel kleurleem genoemd kunnen we in allerlei gradaties uitvoeren, Op een ondergrond van bruinleem kan je over het algemeen de leemstuc wat gladder afwerken dan bijvoorbeeld over een muur waar al spachtelputs op zit. Eenerzijds is de zuiging van leem en absorberend vermogen van de onderlaag is bepalend voor het uiteindelijke afwerking niveau, anderzijds is de korreldikte van het leem belangrijk voor een fijne afwerking.Wij adviseren je graag welk niveau het beste past in jou interieur.

Ten slotte, leemfinish kan blijven zanden of afgeven. Vooral de witte kleuren hebben hier last van, Het kan voorkomen worden door er met een fixatief overheen te gaan of een waterglas/diepgrond overheen te zetten. Het ademende karakter van leem wordt hier wel door beinvloed

Schilderen van de muur is niet meer nodig 

Bovendien is dankzij de structuur van het pleisterwerk en kleurnuances een leemstuc afwerking  voorzien van een levendig en natuurlijk karakter. De kleuren Yosima leemfinish van Claytec zijn zonder kunstmatige kleurstoffen of pigmenten. Ze ontstaan uit de natuurlijke eigenschappen van de gebruikte kleisoorten. zoals die van ijzeroxide voor roodtinten. Groen ontstaat als het ijzer diep in de mineraalstructuur is opgeslagen. Mangaan zorgt voor bruin, koolstof voor zwart en wit door zuivere kaolien.

Uiteraard zijn er kleuren genoeg, zodat de wanden als ze afgewerkt zijn met een kleurleem niet meer geschilderd hoeven te worden. Leem is kleur en stuc in een afwerking

Bron: Ecowonen Leembouw Gelderland